Menu


In beeld: Luc Kroese

 

Bewegen is leuk! Dat is de boodschap die Luc Kroese zijn leerlingen meegeeft. Als vakleerkracht lichamelijke opvoeding gymt hij met alle kinderen van Kindcentrum ZIEZO!. Hij laat ze kennismaken met verschillende sporten en beweegsituaties, maar leert ze ook omgaan met elkaar en met winst of verlies. Luc laat kinderen graag ervaren dat bewegen plezier geeft. Als ze de gymspelletjes na schooltijd op het veldje in de buurt doen, dan is zijn missie bereikt.

'Bewegen, zien en zijn' is belangrijk op Kindcentrum ZIEZO!, de fusieschool tussen De Perroen en De Kring. Daarom nam kom Leren vorig schooljaar Luc Kroese aan om als vakleerkracht alle gymlessen te geven. Hij was toen net klaar met de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Twee keer per week gaat hij met alle groepen aan de slag. Daarbij zorgt hij graag voor variatie: "Ik laat de kinderen kennismaken met zoveel mogelijk verschillende sporten, sportmaterialen en attributen. Maar soms heb ik genoeg aan één bal. Daarmee kan ik kinderen heel veel leren. Want gymmen is meer dan bewegen. Kinderen leren ook omgaan met elkaar en met de regels die er zijn. Je leert dat je kunt winnen én verliezen. Zo gaat dat tenslotte in het hele leven."
 
Luc wil vooral dat kinderen plezier beleven aan bewegen. "Ik laat ze ervaren dat bewegen leuk is. Als leerkracht hoop ik dat ze na schooltijd blijven bewegen. Dat ze buiten spelen of misschien op een sport gaan. Nu - in de weken van thuisonderwijs - zoek ik veel video's voor ze op. Dat heb ik vorig jaar tijdens het afstandsonderwijs ook gedaan. Toen de scholen weer deels opengingen, mochten we nog niet binnen sporten. Ik heb ze toen buitenspelletjes geleerd, die ze naderhand zelf oppakten. Ik zag ze die samen doen op het schoolplein en op het veldje in de buurt. Dan geniet ik. Daar doe ik het voor!"
 
Het komt soms voor dat een kind iets niet durft. Dat is volgens Luc helemaal niet erg. "Als het kind vervolgens doorzet en het dan tóch doet en succes ervaart, ben ik zelf ook trots. Als gymleerkracht moet je continu oog hebben voor de ontwikkeling van kinderen, dus ook voor fysieke beperkingen of sociaal-emotionele aspecten. Daarover heb ik veel contact met de andere leerkrachten. Zij kennen de kinderen nóg beter dan ik. Door samen op te trekken en met goede communicatie, kunnen we kinderen het beste verder helpen in hun ontwikkeling."


Meer weten? Lees ook de andere verhalen


Enthousiast geworden?

Wij zijn altijd op zoek naar talent!