Bij kom Leren staat het belang van het kind voorop. We bieden maatwerk en onderkennen het belang van samenwerken met ouders, collega-besturen en kind- en ketenpartners. Maar dat geldt natuurlijk voor élke (primair) onderwijsstichting. Wat maakt ons dan kom Leren? Wat doen wij anders? Wij willen ons niet met anderen vergelijken. Wij willen vooral laten weten wat wíj doen. Hoe wíj, vanuit onze eigen kracht onze visie Samen voor goed onderwijs verwezenlijken. Dat vertellen we in ons Koersplan ‘Tot hier en nu verder!’. Dit plan helpt ons de komende vier jaar om (strategische) keuzes te maken. Het geeft richting aan alles wat wij bij kom Leren doen.
Bij kom Leren stellen wij de mens centraal. Onze leefwereld verandert in ongekend tempo. We moeten en wíllen hierin meebewegen. Zo is ook onze eigen leer- & leefgemeenschap in transitie. We begeleiden kinderen op weg naar een toekomst die voor een groot deel niet te voorspellen is. Hierbij vertrouwen we op elkaar en onszelf, en rekenen we op talentontwikkeling & diversiteit. Voor elk van deze drie pijlers vormt een Regiegroep de schakel tussen de dagelijkse praktijk op de scholen en het Koersplan.
Wij zijn er voor alle kinderen in de gemeenten waarin we actief zijn. Of zij nu naar een kom Leren school gaan of een school bij een andere stichting. Daar waar we kunnen, trekken we met onze collega-besturen op om voor álle kinderen het verschil te maken. Wij geloven in het samenspel en de samenkracht van ‘met elkaar samen aan de lat staan voor goed onderwijs’. Wij zorgen dat kinderen zo gelijk mogelijke kansen krijgen om uit te groeien tot de wereldburger van morgen.
Ons gehele koersplan is verder te lezen op onze website: www.komleren.nl
Als directeur van een basisschool investeer je in de kwaliteiten van de medewerkers en geeft ze de ruimte om zich verder te ontwikkelen. Je bent de spil tussen je team, de leerlingen, ouders en kindpartners.
Als directeur houd je overzicht, stel je bij waar nodig, motiveer, coach en inspireer je het team om samen de comfortzone in te ruilen voor de zone van naaste ontwikkeling. Daarbij draag je de visie van de school uit en ben je continue gericht op het verbeteren en bestendigen van de onderwijskundige ontwikkeling. Je maakt onderdeel uit van het directieoverleg waar je samen met 13 andere directeuren de (onderwijskundige) koers van kom Leren ook op stichtingsniveau bewaakt en uitrolt. Je bent verantwoordelijk voor je ‘eigen’ school en samen met collega-directeuren voor het geheel van alle scholen van kom Leren.
Het team van de Cramignon is op zoek naar een enthousiaste directeur die onderwijskundig sterk onderlegd is en aansluit bij de visie van de school. Aandacht (behouden) voor bewegings(onderwijs) en gedeeld leiderschap binnen het team zijn belangrijke uitgangspunten. Aansluiting zoeken bij de dorpse tradities en gewoontes van Eijsden, waarmee sterk de verbinding wordt gezocht met de omgeving en ouders, is ook onderdeel van deze visie.
Het team heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in zichzelf, in nieuwe methodes en in het werken vanuit leerlijnen. Opvolging, reflectie en borging zijn hierin belangrijk. De nieuwe directeur geeft vrijheid om eigenaarschap te pakken, maar zorgt ook voor een hecht team waarin samen verantwoordelijkheid wordt genomen en waarin teamleden gezien worden.
Er worden samen keuzes gemaakt en besluiten genomen wanneer het nodig is. Vanuit reflectie en onderbouwing wordt het team meegenomen in nieuwe ontwikkelingen. Een ander belangrijk ontwikkelpunt is het verhogen van de opbrengsten zonder andere zaken uit het oog te verliezen. De samenwerking met BS Tangram, die in hetzelfde gebouw is gehuisvest, neemt alleen maar toe.
Het team van Broekhem is hecht en ambitieus! Ze zoeken een onderwijskundig leider die hen helpt keuzes maken, te prioriteren en te begrenzen omdat niet álles kan. Daarnaast heeft de nieuwe directeur oog & oor voor de medewerkers, leerlingen en ouders. De school heeft een diverse populatie. Er wordt weinig doorverwezen naar speciaal onderwijs, inclusief onderwijs is hier echt zichtbaar. Een directeur die ook buiten de lijntjes durft te kleuren zal worden gewaardeerd; hoe kunnen we samen andere wegen bewandelen om hetzelfde doel te bereiken? Broekhem heeft veel geïnvesteerd in samenwerking met de kindpartner (MIK-PIW) en de Rijke Schooldag. Deze goede samenwerking willen ze voorzetten en verder uitbouwen.
De directeur die wordt gezocht voor de Eerste Opvang Anderstaligen heeft de ambitie om het boegbeeld van ons nieuwkomersonderwijs te zijn. Hij/zij is in staat om op deze school rust en stabiliteit te creëren op een plek waar behoefte is aan continuïteit. De nieuwe schoolleider gaat met een flinke dosis positieve energie samen met een gedreven groep collega’s vervolgstappen zetten in verdere professionalisering van het onderwijs en het team. Hij/zij is in staat om verbinding aan te gaan en weet prioriteiten te stellen in de vele opdrachten die er liggen voor deze school.
De missie en visie van deze specifieke vorm van onderwijs aan nieuwkomers is recentelijk opnieuw geformuleerd en vormgegeven. De nieuwe directeur heeft de rust, kennis en drive om hier concrete acties aan te verbinden. Hij/zij heeft organisatorisch talent om deze school richting te geven, en de ingezette kwaliteitsverbetering verder te initiëren en aan het stuur te staan van een team dat een daadkrachtige leider zoekt. Deze heeft bij voorkeur voldoende kennis en ervaring met NT2 onderwijs en - beleid. Er is behoefte aan diepgang en duidelijke ondersteuning in verdere ontwikkeling en professionalisering.
Reageren kan tot en met uiterlijk 16 juni.
De gesprekken zijn gepland op de volgende data:
Voor de Cramignon en EOA de Poort op vrijdag 21 juni. Voor OBS Broekhem op dinsdagmiddag 25 juni. Voor combigesprekken kiezen we uit een van deze data. De tweede gesprekronde zal plaatsvinden op 1 en/of 3 juli.
Meer weten?
Enthousiast?
Zie jij jezelf al bij ons werken?
Solliciteer dan nu direct online!