Menu


In beeld: Peter Otermans

 

Eigenlijk zat Peter Otermans prima op zijn plek bij OBS De Spiegel in Maastricht. Hij was daar al tien jaar directeur en zag nog steeds uitdagingen. Maar toen vroegen Stef en Inge, het nieuwe College van Bestuur, welke directeuren zin hadden om 'te bewegen'. Wie iets voelde voor een nieuwe start op een andere school. Dat triggerde Peter. Na lang nadenken en goede gesprekken met onder meer zijn collega-directeuren nam hij het besluit om te switchen naar OBS Berg. "Kom Leren blijft mij uitdagen. Ook met dertig jaar onderwijservaring kun je hier nog steeds iets nieuws ontdekken."

Mobiliteit is niks nieuws. Ook niet in het onderwijs. In zijn carrière heeft Peter Otermans uiteenlopende functies gehad op zes verschillende scholen. Toch was zijn recente overstap naar OBS Berg uniek. Vooral de wijze waarop dat is gegaan. "Op OBS De Spiegel zag ik nog genoeg uitdagingen. Ik moest er helemaal niet weg. Totdat Stef en Inge het afgelopen najaar heel open aan alle directeuren vroegen wie van plek zou willen wisselen. Dat zette me aan het denken. Vooral omdat we de vrijheid kregen om daar zelf invulling aan te geven. Het was niet zo dat zij een herverdeling maakten. Integendeel, mijn collega-directeuren en ik hebben deze mobiliteit zelf mogen vormgeven."

Tijdens een verkenning is onderzocht wie waar past. Kijkend naar kennis, kwaliteiten én naar de behoeften van elke school. Peter zag zichzelf wel in Berg en Terblijt zitten. "Het is een grotere school dan De Spiegel. Een dorpsschool met een ander karakter, met een sterke sociale functie. En met nieuwbouw in het verschiet. De leerkrachten werken in drie zelfsturende kernteams. Dat alles maakt het voor mij uitdagend. Ook mijn collega-directeuren zagen mij daar wel zitten. Dat was fijn om te horen. Want eigenlijk was die verkenning best spannend. Omdat je ineens tegen elkaar moest zeggen: ik vind jou geschikt voor die of die school. Gelukkig was de setting heel comfortabel. We zijn daardoor zelfs dichter bij elkaar komen te staan en weten elkaar nog beter te vinden."

Dat zijn team op De Spiegel schrok van zijn vertrek, kan Peter begrijpen. "Ik ondersteun nog tot het eind van dit kalenderjaar. Dan laat ik hen in vertrouwen los. Er ligt een stevig fundament. En het team is sterk genoeg om daar met de nieuwe directeur op verder te bouwen. Inmiddels ben ik ook op OBS Berg gestart. Natuurlijk vallen beide locaties onder dezelfde stichting met dezelfde (strategische) pijlers. Het mooie is dat je de overkoepelende waarden op je eigen manier kunt invullen. Dat maakt elke school uniek. Uiteindelijk draait mijn werk - op welke school dan ook - om de leerlingen. Om blije kinderen en vrolijke gezichten. Dat is waar ik me elke dag voor inzet. Dat ik dat binnen kom Leren kan doen, maakt mij op mijn beurt tevreden en trots. Het bestuur luistert naar mij en geeft me invloed op mijn eigen werkplezier. Daardoor vind ik deze stichting een fijne werkgever."


Meer weten? Lees ook de andere verhalen


Enthousiast geworden?

Wij zijn altijd op zoek naar talent!